Kosmetyki

Olej z pestek czarnej porzeczki kosmetyczny zimno tłoczony

– dla każdego typu skóry – na okolice oczu, twarz, szyję, dekolt, ciało – w przypadku występowania dermatoz, wyprysków alergicznych, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry, egzemy, w przewlekłej suchości skóry
– wspomaga gojenie i leczenie podrażnień, regeneruje skórę zniszczoną – ma działanie przeciwzapalnie, antyalergicznie – działa regulująco na cerę tłustą, można stosować w przypadku występowania trądziku, łojotoku – ze względu na działanie wzmacniające naczynka krwionośne, można stosować w przypadku cery naczyniowej oraz w trądziku różowatym, wycisza rumień 
– dla cery dojrzałej – działa przeciwzmarszczkowo
– wzmacnia barierę lipidową naskórka, nawilża, odżywia
– zwalcza wolne rodniki
– ochrania przed negatywnym działaniem słońca, a także po kuracji na bazie kwasów i retinoidów – olej można wykorzystać także do demakijażu

INCI: Ribes nigrum seed oil – olej z nasion czarnej porzeczki

Alternatywne metody wyrównywania zmarszczek Cz

Mikrodermabrazja jest metodą alternatywną dla zabiegów medycyny estetycznej. Stosuje się ją między innymi w celu odmłodzenia skóry, wypłycania zmarszczek i blizn, usunięcia plam. Metoda niebolesna, bezpieczna, nie uczula, nie wyłącza z życia codziennego.

Mikrodermabrazję wykonuje się na twarz, szyję, dekolt i w innych częściach ciała.

Działanie mikrodermabrazji:

Podczas zabiegu mikrodermabrazji następuje kontrolowane wizualnie mechaniczne ścieranie warstwy rogowej naskórka, w wyniku tego następuje synteza nowych komórek w warstwie podstawnej naskórka. Komórki te przesuwają się ku górze, zastępując brakujące lub uszkodzone komórki . Zmiany zachodzą również w skórze właściwej, gdyż zwiększa się produkcja kolagenu i elastyny.

W momencie oddziaływania głowicy na skórę następuje mikromasaż – poprawa mikrokrążenia, zwiększa się przepuszczalność błon komórkowych.

Aby uzyskać pożądane efekty stosuje się serię zabiegów w połączeniu z odpowiednimi preparatami do pielęgnacji domowej, między innymi: kolagen, kwas hialuronowy, wit. C, o których pisano w poprzednich postach.

Ilość zabiegów w serii oraz odstępy dobiera się indywidualnie w zależności od rodzaju skóry (od 3 do 10 zabiegów w odstępach od 7 dni do 4 tygodni). Następnie zabiegi wykonuje się profilaktycznie w celu podtrzymania efektu.

 

Wskazania do mikrodermabrazji diamentowej:

-wiotkość skóry (przy zaniku włókien kolagenowych), pobudzenie do wzrostu nowych komórek, poprawa metabolizmu komórkowego

-odmładzanie skóry, likwidacja zmarszczek (preparaty przeciwzmarszczkowe stosowane w trakcie zabiegu oraz w domu lepiej się wchłaniają, zwiększa się przepuszczalność błon komórkowych oraz metabolizm i mikrokrążenie komórek, skóra jest dotleniona odżywiona, w efekcie zmarszczki ulegają wypłycaniu, skóra staje się gładsza i bardziej jędrna)

-rozstępy

-zrogowaciały, szorstki naskórek

-uszkodzenia posłoneczne skóry

-przebarwienia (niektóre plamy i przebarwienia w połączeniu z preparatami rozjaśniającymi mogą ulec rozjaśnieniu)

-rogowacenie około mieszkowe

– trądzik zaskórnikowy i grudkowy, prosówki, łojotok, blizny potrądzikowe (podczas zabiegu następuje lepsze przenikanie preparatów przeciwzapalnych lub zmiękczających blizny, odblokowują się ujścia gruczołów łojowych, pory skóry są oczyszczone i z każdym zabiegiem ulegają zwężeniu, stymulacja mikrokrążenia powoduje wchłanianie skrzepów)

Przeciwskazania do stosowania mikrodermabrazji diamentowej:

– zabiegi chirurgiczne w obrębie twarzy ( do 2 miesięcy po zabiegu)

– skłonność do bliznowców

– terapia przeciwtrądzikowa izotretinoiną (można po 6 miesiącach od zakończenia kuracji)

– nowotwory skóry i znamiona

– uszkodzenia ciągłości skóry

– trądzik różowaty

– trądzik krostkowy i ropowiczy

– zakażenia grzybicze, bakteryjne (liszajec zakaźny, figówka gronkowcowa) i wirusowe (brodawki, opryszczka, mięczak zakaźny)

 

Mikrodermabrazja nie jest p/wskazaniem w przypadku ciąży i laktacji.

W trakcie oraz po zakończonej kuracji należy stosować maksymalną fotoprotekcję – SPF 50.

WYPEŁNIACZE ESTETYCZNE

Wstrzyknięcie substancji wypełniającej pod zmarszczkę, w celu uniesienia ją do poziomu skóry, łagodzi objawy starzenia się skóry typu grawitacyjnego (wewnętrznego). Najczęściej stosuje się: kwas hialuronowy, kolagen, autologiczną tkankę tłuszczową, kwas poli – L – mlekowy, hydroksyapatyt wapniowy, silikon.

Ryzyko działań niepożądanych po wypełnieniu tkanek miękkich:

– po zabiegu może pojawić się ból, świąd, zaczerwienienie, obrzęk, siniaki, które mijają w ciągu 3 do 7 dni

-powikłania które mogą wystąpić po czasie od zabiegu: infekcje bakteryjne, guzki zapalne, ziarniniaki wokół ciała obcego, odczyny alergiczne, martwica tkanki w przypadku podania produktu śródnaczyniowo

-w przypadku iniekcji silikonu, poza wyżej wymienionymi powikłaniami, mogą wystąpić przebarwienia, nierówności skóry , zatorowość, migracja preparatu

W celu uniknięcia działań niepożądanych przeprowadza się wywiad medyczny, podczas którego określa się wskazania, wyklucza się przeciwwskazania i ogólnie kwalifikuje pacjenta do zabiegu lub nie, jeżeli oczekiwania pacjenta są nierealne do osiągnięcia. Wypełniacz dobiera się indywidualnie do konkretnego problemu , a także zachowuje się procedurę postępowania w trakcie występowania powikłań.

krem make me bio 171

Aqua – woda, rozpuszczalnik

Prunus Armeniaca (Morela) Kernel Oil* – olej z pestek moreli, duża zawartość witamin, dzięki temu wykazuje silne właściwości nawilżające i odbudowujące skórę, ujędrnia

Glycerin –gliceryna, nawilża

Cetearyl Glucoside – poliglukozyd alkoholu cetylostearylowego, emulgator, nawilża

Argania (Argan) Kernel Oil* – olej arganowy, działa przeciwzmarszczkowo, zawiera dużą zawartość witaminy E – odmładza skórę, spłyca zmarszczki i opóźnia naturalne procesy starzenia się skóry, silnie nawilża i poprawia elastyczność skóry

Panthenol – nawilża i zmiękcza, regeneruje naskórek, łagodzi

Cetyl Alcohol – emolient, natłuszcza

Squalane – skwalan, emolient, natłuszcza, najczęściej pozyskiwany z oliwek oraz oleju z wątroby z rekina, skwalan jest odpowiednikiem skwalenu występującego u ludzi, skwalan stosuje się uzupełnaijaco, gdyż z wiekiem spada produkcja skwalenu w ludzkim organizmie, który jest składnikiem sebum, pełni rolę ochronną, zapobiega utracie wody, zmiękcza, uelastycznia skórę, ochrania przed bakteriami, promieniowaniem UV

Macadamia Ternifolia (Makadamia) Nut Oil* – olej z orzechów makadamii, regeneruje uszkodzony naskórek, działa przeciwzmarszczkowo, dogłębnie nawilża i odżywia skórę, ochrania przed wolnymi rodnikami i zabezpiecza przed UV

Butyrospermum Parkii (Masło Shea) Butter* – działa ochronnie i regenerująco. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A i E opóźnia naturalne procesy starzenia się skóry i chroni przed wolnymi rodnikami. Zabezpiecza skórę przed negatywnym działaniem zewnętrznych czynników atmosferycznych

Rubus Idaeus (Wyciąg Z Maliny) Seed Oil – łagodzi skórę i działa ochronnie. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym, poprawia barierę lipidową naskórka i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Chroni przed naturalnymi procesami starzenia się skóry. Działa przeciwzapalnie i łagodząco

Tocopherol – Witamina E

Benzyl Alcohol – konserwant, posiada certyfikat EcoCert

Dehydroacetic Acid – kwas dehydrooctowy, konserwant, posiada certyfikat EcoCert

Aroma Essential Oil Blend – zapach

Limonene** – zapach

Linalool**  – zapach

*z upraw organicznych
**naturalnie występujący w olejkach eterycznych

mydło chlebowe

INCI:

Aqua – woda, rozpuszczalnik

Sodium COCO-Sulfate – tenzyd średnio drażniący

Cocamidopropyl betaine – tenzyd średnio drażniący

Lactic acid – należy do grupy naturalnych składników nawilżających skórę i włosy, reguluje pH, działa antybakteryjnie, odblokowuje pory

Saccharomyces meyen – drożdże z rodzaju jednokomórkowych grzybów, z rodziny drożdżakowatych Saccharomycetaceae. Drożdże zawierają wit. H, wit. z gr. B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) mikroelementy i składniki mineralne (cynk, magnez, potas, siarkę, żelazo, miedź, chrom)

 Propanediol –glikol roślinny , nawilża, emulgator, konserwant, nośnik substancji aktywnych, pozyskiwany z kukurydzy

Secale cereale (rye) seed flour – mąka z nasion żyta Secale Cereale , zawiera wiele minerałów i witamin

Molasses –melasa, ciemnobrązowy gęsty syrop, produkt uboczny, który powstaje podczas rafinacji cukru z trzciny cukrowej, zawiera składniki mineralne i witaminy , aminokwasy, stosowana w kosmetyce w leczeniu chorób skóry.

LIFTING

THERMOLIFTING / RADIOFREKWENCJA

Nieinwazyjna metoda zwalczania wiotkości skóry

Technika stosowana w celu redukcji zmarszczek, przywrócenia skórze sprężystości i młodego wyglądu.

Fale radiowe wytwarzają ciepło w tkankach, wskutek podgrzania następuje obkurczenie włókien kolagenowych w skórze właściwej, stymulacja komórek fibroblastów, które produkują kolagen, poprawa natlenienia tkanek i pobudzenie procesów regeneracyjnych. Skóra staje się spójna i bardziej elastyczna.

Fale radiowe stosuje się również w zabiegach na ciało wspomagając kuracje antycellulitowe, wyszczuplające, modelujące sylwetkę, także w redukcji rozstępów. Pod wpływem ciepła następuje zjawisko termolipolizy polegające na redukcji tkanki tłuszczowej poprzez obkurczanie objętości komórek tłuszczowych adipocytów. W wyniku działania fali radiowej poprawia się krążenie krwi, a więc dotlenienie i odżywienie skóry. Przyśpieszeniu ulega przemiana materii ( przy podwyższeniu temp. o 1 stopień) co wpływa na usprawnianie pracy układu limfatycznego i odtoksycznienie.

 

vianek tonik

Aqua – woda
Glycerin – gliceryna, czynnik nawilżający poprzez zatrzymanie wody w skórze
Avena Sativa Straw Extract – ekstrakt z ziela owsa zwyczajnego, nawilża, łagodzi regeneruje, zmiękcza skórę
Propanediol – „roślinny glikol”, naturalna substancja nawilżająca oraz bezpieczny konserwant
Panthenol – prowitamina B5, regeneruje naskórek, stosowany w pielęgnacji skór wrażliwych i skłonnych do podrażnień
Urea – mocznik, humektant (zatrzymuje wodę w skórze)
Triticum Vulgare Germ Oil – olej z kiełków pszenicy, duża zawartość Wit. E, silnie natłuszcza, zabezpiecza przed parowaniem wody (okluzja)
Sodium Hyaluronate – kwas hialuronowy, humektant (zatrzymuje wodę w skórze)
Coco – Glucoside – emulgator wytwarzany z oleju kokosowego, składnik myjący
Cocamidopropyl Betaine – łagodny detergent uzyskiwany z oleju kokosowego
Benzyl Alcohol – konserwant dozwolony przez Ecocert
Perfume  – zapach
Phytic Acid – kwas fitowy, konserwant, regulator pH
Dehydroacetic Acid – konserwant dozwolony przez Ecocert